Stone sourced from a nearby quarry was used to build this house in Mexico, which architecture studio PPAA Arquitectos designed for two brothers who wanted to get away to "the middle of nowhere".

 

The residence is located on a site in Alculco – a  town located northwest of Mexico City – that the siblings discovered while out on  a rock climbing excursion.

 

After first spending time reforesting the property, the brothers enlisted the architecture studio to design the 90-square-metre getaway. PPAA Arquitectos describes it as "completely isolated in the middle of nowhere, surrounded by nature".

 

A rectangular stone volume forms the home, with a slanted roof profile that accommodates a mezzanine at one end. To avoid needing to transport materials, the architects used stone blocks from a nearby quarry for the structural exterior walls.

PPAA Arquitectos also chose clay for the building's floors, and local lumber for other construction elements. "We left every material in its raw state without covering it," said PPAA Arquitectos in a project statement.

The layout of the home is simple, and intended to maximise views to the landscape surrounding.

"The architectural project was mainly guided by the qualities of the environment, so we sought to establish a reciprocal dialogue between the construction and its natural surrounding," said the studio.

"We went for simplicity, minimal need of maintenance, and intimacy with the panorama and the land," it added.

On the ground level, two symmetrical glazed doors allow the home to open to the elements and ventilate naturally. Sliding wooden panels can cover the glass, enclosing the space when the owners are away.

These lead into the main living space, in the centre of the rectangular floor plan. The area is bordered on one side by a small built-in kitchenette for preparing simple meals, and on the other by a fireplace with some armchairs in front of it.

Behind the fireplace is one of the brother's bedroom. Floor-to-ceiling glazings runs along the back wall, with doors that opens onto a small patio.

© 2019 Desire Homme Magazine.